Friday, 24 December 2010

pulang


AKU MAHU PULANG

Sudah jauh kaki ku melangkah
dan semakin jauh juga diriku padaMu
kerana hanya dgn diriku yg lemah
hatiku menjadi hitam dan lesu

Aku manusia yg selalu lupa watak dan perwatakan
hanya mencariMu bila dlm kesusahan
langsung tidak bersyukur pade nikmat yg Kau berikan
malah menambah dosa dan kesengsaraan

tatkala dlm diri penuh nafsu bertuankan syaitan
aku terdengar ayat2 suciMu didendangkan
air mata beku terus bergelinangan
jatuh ke pipi penuh keinsafan

Aku mahu pulang...
pulang dari jln yg gelap ke jln yg penuh cahaya
terimalah diri ini jgn Kau sesekali jauhi
kerana aku sedar diri ini jijik dan keji
perlu bimbinganMu utk bersihkan diri pada jln yg diredhai

Aku mahu pulang...
meninggalkan jln yg pernah ku lalui dulu
memulakan hidup baru walau penuh liku
membuat ibadah sesempurna yg Kau seru
mencari nikmat hidayah yg Kau jnji pada hambaMu

Ya Tuhan...
berikanlah aku sedikit kekuatan hakiki
supaya aku tidak kembali pada jln kau murkai
mana mungkin kaki ini berdiri dgn sendiri
tanpa bantuan dan rahmat dari Ilahi

- MAT PIAN -

"..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." -Surah Yusuf ayat 87

*gmbar kat atas diambil kat taman tropika p, pinang.. same ngan entry b4 ni punye gmbar...

Tuesday, 14 December 2010

p.pinang

arituh aku g p.pinang nk g bukit bendera ngan member aku.. nk dijadikan citer aku xingt name bukit bendera tuh.. aku ingt name bukit bndera tuh bukit fraser..member aku pon same sengal xingt gak...aku xsalah sbb aku da lame tggalkan msia...wakakak.. so aku da sesat xtau cner nk g sane.. singgah la kat stesen minyak tnya kat org.. aku suh member aku tnya kan.. aku lepak kat keta..

" kak... nk pegi bukit fraser mcm mane? " tnya member aku yg yakin die betul.

" hmmm.. bukit fraser?? tak tau plak sy jln ke bukit fraser.." jwb akak kebingungan.
" jap ek.. pakcik!! bukit fraser kat mane? " akak tu bertnya pada pakcik stesen yg tgh isi minyak.

" pakcik pon tak tau nak.. xpenah dgr name bukit fraser.. bukit bendera ade la nak " jwb pakcik pade member aku

" tak silap akak bukit fraser kat perak la dik.. ha betol la kat perak " nyampuk akak ngan yakin.

" takpela.. terima kasih yer " balas member aku

member aku pulang kat keta cite ape da berlaku.. aku pon baru teringat bukit fraser kat pahang.. kat pinang bukit bendera daaa... wakakakak..terbahak2 aku gelak dlm keta.. akak tuh pon sebal gak la...kikikikiki.. tp bile smpai sane tutup sbb tgh repair2.. so g taman tropika.. xsilap aku name die taman tropika kot..

ni antara gmbar aku amik..cantek gak la tmpat die.. utk pecinta alam ok la...kite leh nk rentas hutan tuh ngan jln kaki.. jauh gak la.. atau naek bot utk pegi ke tempat sunset n tempat penyu bertelor.. aku ngan member aku jln separuh je da xlarat.. nak naek bot mahal benor.. wpon pinang tuh agak kotor tp ade gak la tmpat2 yg sedap utk memandang.. jgn marah naaa anak mami smua...wakakak..


Saturday, 4 December 2010

nature

gmbar ni amik kat biopark nagasaki...burung kakak tua.. singgah di jendela.. nenek sudah tua.. gigi nya tggal tua.. hidup nya pon da xlama... wakakaka.. leeechhumm leechhumm ohh lala...


gmbar bwah ni amik kat umah aku da... bosan2 dok umah snap jela ape yg ptt... xcantek pon.. suke2 sudehhh...wkaaka..


" Dewasa ini kita saling merayakan...
Kejayaan yang akhirnya membinasakan..
Apalah gunanya kematangan fikiran..
Bila di jiwa kita masih lagi muda..
Dan mentah ...Ku lihat hijau.." - Zainal Abidin

Saturday, 27 November 2010

Tak Bisa

layan lagu samson plak.. tajuk xbisa memiliki.. gmbar di bwah xde kene ngena ngan lagu... so layannn sudehhhh...


Bm E
Apakah yg engkau cari
C#m F#m
Tak kau temukan dihatiku
Bm E
Apakah yg engkau inginkan
C#m F#m
Tak dpt lagi ku penuhi
E D E
Begitulah aku....Fahamilah aku....


A E F#m E
Mungkin aku tidaklah sempurna
D C#m Bm E
Tetapi hatiku memiliki mu Sepanjang umurku
A E F#m E
Mungkin aku tak bisa memiliki
D
Dirimu..
E A
Seumur hidupku...

*patu ulang smpai dari mule...

A E F#m E
Mungkin aku tidaklah sempurna
D C#m Bm E
Tetapi hatiku memiliki mu Sepanjang umurku
A E F#m E
Mungkin aku tak bisa memiliki
D E F#m E
Dirimu..Seumur hidupku...
D E F#m E
Dirimu..Seumur hidupku...
D E F#m E
Dirimu..Seumur hidupku...
D E A
Dirimu..Seumur hidupku...

Tuesday, 16 November 2010

zara

gmbar ini diambil time interview kat tokyo... jmpa ramai gak kwn2 lame time kat aaj dlu.. tgh2 amik gmbar si mamat di atas aka kuyu pon dok sebok2 dok depan kemere aku dok posing2.. ingt aku nk amik sgt gmbor die...wakakakka... sian punye pasal amik jela.. hahaha.... aku just buat gmbar ni mcm cover magazine skit.. nape zara sbb mamat ni suke brg2 zara.. bkn puan siti zarah ek.. xpasal scholar aku kene potong sbb petik name die...wakakak


Thursday, 4 November 2010

hitam putih

kite yg mencorak kehidupan.. kite yg sendiri menghiasi kehidupan.. jalan yg hitam atau putih kite yg tentukan.. kite mencipta lakon layar n ending die kitelah yg putuskan... tidak ade mane2 movie dlm setiap insan di sajikan hanya dgn kebahagiaan.. kdg2 kedukaan itu dtg utk menemani keimanan...ape yg pasti itu bkn lah satu halangan utk mencapai kejayaan.. tp sbg pendorong n kekuatan utk menghadapi mase akan datang...

` buatlah semua perkara hnya sekali seumur hidup supaya kehidupan kamu lebih enjoy ` - TC LIA


` setiap manusia ingin berjaya namun tak semua miliki tuah ` - ELLA

Tuesday, 26 October 2010

warkah


Warkah by Bau

C G
Takkan lagi aku menunggu mu
Am Em
kau hadir didalam mimpi2 ku
C G
puas ku mengharapkan dirimu
Am Em
seperti mereka yg punya cinta

Diriku tanpa dirimu
kau tempuhi penuh bahagia
diriku mahu kau tahu
pedih ini kau tak terasa

Warkahku mengharapkan dirimu
seperti yg aku kenali dulu
setiaku menantikan dirimu
seperti setianya terhadap diriku

Tapiku melepaskan mu
melangkah namun tak berdaya
terusku terus menunggu
cinta yg takkan pernah ada

*ni lagu 1st aku agak boleh bermaen plucking.. chord senang dari mule smpai awal same... aku blajo pon kat utube.. sape berminat cari sndri la ek... gmbar diatas xde kene ngena ngan lagu.. aku xtau nk letak ape da....sori la sbb xcantek...hahaha

` ramai manusia inginkan cinta yg sempurna tetapi adalah mustahil kerana manusia yg dicintai dan mencintai adalah insan yg tidak sempurna. Terimalah dia seadanya sebagaimana dia menerima kamu seadanya ` - API

Sunday, 17 October 2010

melaka 2

gmbor laen time aku g melaka.. name kapal ni aku xkompem... klu salah, salah kan neng si bibir.. klu betol, aku yg betol...hhaha..


ni kat dataran pahlawan.. cantek la time senja.. tp yg xcantek nye bile kapel2 ni buat rase diri kompem masuk syurga dok lepak2 bercumbu cumbuan even tgh azan... ape jadah nye .. nk tegur diri pon xde la pndai agama... gua wat muke ganas baru takut.. wakakaka...



Monday, 11 October 2010

melaka 1

gambar ini diambil time aku kat melaka sehari sebelum majlis perkahwinan hasan iaitu senior aku di kyushu U..aku drive sorg2 dari kl ke melaka ...pagi jumaat aku bertolak then jmpa teacher kesayangan aku iaitu tc mard kat tempat mengajar die di melaka.... tc garang tp sempooiiii wooo...wakakakkaka... borak2 smpai ke petang patu ajak tc jln2 round melaka tp tc ade hal.. so aku ajak keon selaku ketua hindraf utk dating same2..hahahah..

die la guide aku pusing2 bndar melaka dari petang smpai mlm.. wpon melaka kampung aku kat jasin tp area2 bndar die aku da lame xjln2 ..mmg byk perubahan... terima kasih kdp tc mard kerana sudi berbual2 n pade keon kerna sudi dating ngan aku...haha.. then mlm tuh aku tdo umah amir si botak.. esok nye gerak g umah hasannn...

so ni ade la gmbor skit.. byk amik tp sikit je yg aku rase mcm ok...hahaha bg aku la ok.. bg anda2 xtau la ok ke tak...wakakkaka.. aku letak 2 gmbor je dlu.. next entry aku letak lg le.. nk letak byk2 leceh maaa...wakakakka... gmbor bwah ni aku xtau ape name.. aku belasah je...hahaha...


name bangunan ni aku xpasti betol ke tak.. aku tnyan neng die kate name die ni..sbb die org melaka.. klu salah salahkan die ok...hahaaha... aku kampung je melaka umah ipoh ok...hahaha

Wednesday, 29 September 2010

cinta

Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja....
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin
ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat
MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu
teguh.... cukuplah sekadar KEPERLUANmu...
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula....
Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan
lagi....
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu
ISTIMEWA....
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan
mudah bagi kamu untuk menerimanya....
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga
ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.Mengenyangkan . Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan
MENYESAL.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....yang pasti
membawa KEBAIKAN kepada dirimu.MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar KESEMPUNAAN .
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain..Kamu
juga yang akan MENYESAL....


*gambor diatas bukan aku yer.. aku tukang amik gambar je...wakaka.. aku masih bujang daaa...hahaha...

Wednesday, 22 September 2010

raya lagi

raye da lame baru nk tulis pasal raye kat sni...hahaha... ntah aku bz skit patu gambar2 mcm xde sgt.. lg pon sape la bace blog aku ni kan.. syok sndr sudahhh...wakakakak... cite bermula pade pagi raye.. aku bgn awal then mndi sunat raye smua.. time tuh mmg da sebak la.. sorg2 kat sni xde sape teman.. patu dgr bunyi takbir dr itunes.. aku set yg ulang byk2 kali tuh...hahaha... patu pas mndi smua aku pon konfius nk pakai baju raye itam or kelabu.. baju raye itam tuh baju raye sejak aku zaman form 3... patu yg kelabu plak baju raye 4 tahun lepas...hahahahah.. sedeh tak sedeh tak...huhuhuhu.. tp selaku anak jantan gua xkesah.. so gua pilih wane kelabu sbb wpon da 4 tahun tp stil cun lg le... yg kelabu ni bkn mcm baju melayu.. die mcm jubah ala2 pakistan then pakai ngan kaen pelekat... so aku buat keselamtan pakai aur pendek kat dalam.. kot2 la terlucut ke...wakakakka....

pinjam anak org len utk terasa comel...wakakak

aku tumpang abg shahrul... g awal masjid utk takbir... kalau pak arab takbir mmg xbes.. sbb die xde alunan mcm kat msia tuh.. slmt pak indon yg takbir.. so mmg ala2 mcm kat msia le... air mate gua tahan dari bercucuran la bile ber takbir tuh...hahaha... abi smayang ade mkn2 kat masjid fukuoka... aku xmakan byk just aku makan kek coklat saje.. gile sedapp... then ramai2 org msia g open house umah azli dlu.. ade laksa.. patu umah hafrizal.. then umah shekh.. ade ais kacang.. last skli umah abg nuri... mane xgemuk aku ...

kat umah abg nuri

raye kedua plak open house umah abg sohifull ..ade mee kari.. then g umah bad ade laksa sarawak... patu g umah shahrull.. mlm pastu open house umah abg nuri.. so kali kedua aku tewas pade nafsu mkn.. gemuk lagi la aku...huhuhuhu... sabtu next week plak ade open house umah umah solah.. ade ssate.... aku sebagai bujang yg kesepian hanya menumpang jela umah org patu mkn byk2...hahahahha.. nk buat open house sndri xmampu... ok abis,, malas aku nk cite pnjgn2 n terperinci... bkn ade org nk bace pon... klu ade pon kamu2 mesti malas bace pnjg2 kan,,,hahaha... ok selamat2....


baju pakistan

wajah2 raye di fukuoka


` Kebahagiaan bukan hak individu semate2.. tp hak setiap insan yang patut dikongsi bersame2 ` - HAZIM

Friday, 10 September 2010

raya 2010

tika aku menulis entry ni time malam menjelang raya... tahun ni buat kali ke 4 aku beraya di perantauan.. ape nk wat.. xde rezki nk pulang beraya bersame famili sbb ade keje kat lab aku kene urus.. patu aku ade presentation lg.. busut tol la... bdak2 smua blk tggal aku sorg2 je sni... kat msia meriah dgn bunyi takbir, mercun, lagu raye n sbgai nye... kat sni gile meriah gak la kot.. sbb bunyi2 cengkerik, riang2 patu tambah ngan bunyi nyamuk... hahahahha...

aku abis kan mlm2 ni dgn bermaen game, membace thesis.. kasi nmpak rajin skit.. patu call famili.. waaaaa.. bapak buhsan... makan kuih2 raye yg dihantar oleh dayaah.. tq2.. patu mkn dodol yg di pos oleh mak aku... dgr radio msia skit2.. patu mau tido...ni la naseb org perantau.. maybe ade yg lg teruk.. ade klas ke ade exam ke.. perghhh... sakit tuhhh...

so ape yg kite dpt selama 1 bulan pose?? pahle ke atau bertambah dosa?? baiki tak iman kite?? aku bace berita dlm ramadhan pon sempat lg dorg2 ni wat maksiat..fuhhh.. ntahla.. aku ckp ni bukan la nk kate aku baek ape.. aku pon nk nshat kat diri aku yg xreti2 nk berubah... byk antara kite termasuk aku sia2 kan bln mulia ni... masih buat dosa.. masih perangai lame.. haiiishhhh...
ni ramadhan da abis baru rase nk nyesal kannn... yg penting skli jgn sesekali putus asa pada rahmat Allah... aminnn...

aku ucap samat raye pade smua.. terutama famili aku di ipoh... harap segala dosa diampunkan.. halalkan makan minum... kpd member2 skj, PDRM, aaj, sape2 jela yg kenal.. aku pohon kemaafan.. mgkin aku buat salah sengaja atau xsengaja.. secara terang atau belakang2, aku siyes mnta maaf..


' tiada ucapan terindah melainkan ucapan kemaafan ' - APEK

Monday, 30 August 2010

projek cucur udang

tiap2 ramadhan ari ahad akan ade iftar kat masjid fukuoka.. setiap mggu laen2 negara akan sponsor.. so smlm warga msia ngan bisnesman pakistan bergabung tenaga buat iftar.. warga msia just buat kuih2 je.. pakistan die sediakan mknn berat.. so rancang nk buat cucur udang la..aku ditugas kan kene wat cucur utk 300 org... perghh... penat kottt....

so ari sabtu aku g rempit ngan bini kedua aku beli brg2.. udang 14 paket... satu paket dlm 12 ekor udang.. beli tepung, daun kucai, karot, bwang besar n tauge.. patu nk kasi kemabng tepung tuh aku beli gak yeast.. ni resepi bkn aku punye la.. ni resepi senior aku then die turun kat aku patu aku tambah2 skit...

mlm sabtu mule la proses nk potong2.. tenaga kerja ade 3 org je,, abg nuri ngan abg bad patu aku.. mule ingt nk bancuh terus cucur tp takut tggu esok pagi basi plak kang... so decide mlm tuh just potong2 jela... ngan buat sos.. kitaorg wat keje smpai ke sahur.. kol 530 baru aku dpt tdo.. patu kol 7 pagi gak aku kene bangun sbb nk bancuh... ngantuk gile beb...wkaakka...

so campur la smua bhn2 yer cik akak kedalam bekas besar.. ngan air, garam, n aku tambah jintan manis,jintan putih, serbuk ketumbar n serbuk lada putih nk kasi rempah skit.. aku buat utk 3 kg tepung.. so aku bajet2 la garam dlm 5 sudu besar...paling penat bile aku nk kaco tepung tuh ngan air.. lenguh tgn siot...hahahah...

patu perap selama 2 jam tggu tepung kembang... then goreng bile minyak sudah panas...sehari tuh penat gile.. da la tido kejap ... abis jer goreng terus ke masjid nk packing dlm bekas plastik.. Alhamdulillah bile je bukak pose aku terus rase cucur takut2 tawar or masin.. sekali makan.. perghh.. siyesss sedap ...hahahaha puji sendiri punye masakan...wakakakak... sos pon boleh tahan... mmg masyuk la.. mlm tuh gak mmg abis la cucur...hati gua mmg gembira n syukur gak la sbb bg pak2 arab indon bangla kasi gua punye air tangan ni...hahahahah...


mlm tuh dpt la mkn beriani pakistan wpon xckup..hahaha.. patu xmasak lg.. patu tawar plak tuh.. syukur jela..org pakistan tuh masak xckup kot..salah bajet.. patu dgr cite ade la mak2 arab ni die amik mknn yang da berbungkus patu smpan dlm handbag la.. dlm jubah la.. slmt xsimpan dlm baju kecik die...hahahah... geram pon adela.. sbb tggu lame gile nasi baru nk masak..ramai yg balik awal sbb lame sgt menunggu nasi nk siap.. disebabkan bln pose so aku sabor jela ngan org2 pakistan ni...mlm ahad aku dah terbungkang tido..mane tak nye.. tido 2 jam je..xpe2.. jnji ikhlas...biarkan aku rase bahgie sbb aku nk tido ...hahahaha...so terima kasih kpd sape2 yg terlibat utk menjaya kan projek cucur.. terutama abg nuri kerana sponsor smua2 bahan...


jgn terlalu cair or pekat...kene likat2 skit...wakkaka


mcm ni boleh bukak gerai ni


utamakan kebersihan dan keselamatan

Monday, 23 August 2010

senyum

tup tap da hampir separuh bulan kite pose... bdak2 fukuoka ni da ramai balik.. so tggal aku sorg2 jage pulau kyushu.. busut sungguh.. oleh kerana lab aku mcm busut so ade la keje skit aku keje wat n xdpt blk msia.. aku pon xtau asal mcm nk raye plak cuti ni.... ni sudah hampir 4 kali la kot aku raye kat negara org... plg sedeh sbb undergrade tggal aku sorg je.. so aku dok lepak ngan bapak2 ibu2 je la.. sembang pon cite hal org besar... hal kawen la.. hal umah tgga la.. last punye topik bapak2 tnya aku bile mau kawen.. aku pon jawab bile smpai jodoh...wakakakka

aku da bosan tahap kronik hnya ditemani oleh bunyi riang2, cengkerik n kejap2 bunyik nyamuk....hahaha.... aku pon maen belasah tulis pasal topik ni.. buta idea la beb.. papehal pon sape2 yg bace mane tau dpt inspirasi n pengajaran ke.. dpt pahle aku..hahahaha...

cakap pasal senyum aku paling bengkek bile ade manusia buat muke kerek.. da la xensem patu sepanjang mase buat muke cuka.. tgh2 majlis ke tgh2 org ramai ke nk buat muke masam.. ape busut nye ko.. org laen xde cari pasal pon ngan ko tp ko nk wat muke mcm aku nk sepak je...even ko ade masalah pape pon.. senyum sudah.. ape la ssh nye.. kamu2 ingt lagu senyum zaman2 apollo rota tuh tak lg?? skrg ni da xde kot lagu tuh.. aku ade cari chord lagu tuh ngan senior aku name hasan tp da hilang la.. cis toll...hahhaah...

ape jue ko ade masalah.. hadapi lah ngan tenang, gembira dan wakakakakka...



` org yg murah tersenyum dalam mengharungi hidup ini bkn saje org yg paling mampu membahagiakan diri sndri, tapi juga org yg paling mampu berbuat, org yg paling sanggup memikul tggjawab, org yg paling tahan menghadapi kesusahan dan memecahkan masalah, dan org yg paling bersungguh mengusahakan hal2 yg mendatangkan manfaat bg dirinya dan org laen ` - AHMAD AMIN


` ukiran paling cantek Tuhan cipta utk manusia ialah senyuman ` - APAI


pepatah cine ade mengatakan :

` Jika kamu inginkan kebahgiaan dlm seminit, berilah senyuman. Jika kamu ingin kan kebahagiaan dlm sejam, tido la seketika. Jika kamu inginkan kebahgiaan dalam sehari, pergilah memancing. Jika kamu ingin kan kebahgiaan dlm seminggu, pergilah melancong. Jika kamu ingin kebahagiaan dlm sebulan pergilah mencari ilmu. Jika kamu ingin kan kebahgiaan dlm setahun, pergilah kepangkuan keluargamu dan jika kamu ingin kebahgiaan selama lamanye pergilah membahgiakan org org laen `

petikan dari IP MAN adek kepada Yong Tau FOO abg kepada Fei Mau ayah kepada Tau Foo Faa yg mempunyai shoping kompleks Yip Fong di ipoh....wakkaakkaka


Monday, 16 August 2010

tasbih

memandangakan bln pose ni so letak la gmbor Islamik skit...wakakka...gambor ni aku amik time kat msia otw aku dari kl nk blk ipoh same parents aku daa... xsilap aku kat masjid tanjung malim .. if kamu2 ikot jlan lame boleh tau la kot... sementara aku tggu parents aku abis solat aku pon terjmpa la tasbih ni tergantung kat luar masjid.. snap satu due pic.. then aku cari hadis yg sesuai patu letak kat gmbor ni...


Tuesday, 10 August 2010

puasa

memandangkan esok pose so aku nk cite la pasal pose skit..pose kat jepun ni same la ngan kat msia cume mase je berbeza...wakakka..itu smua org tahu la busut.. cume kat sni tgh summer so agak penat skit.. tp ok je.. cume plg xbes pose sni ialah xde bazar ramadhan.. kene masak sndr daaa...wakakak...

aku nk cite pose aku zaman kecik2 ala cute2 gitu..skrg masih cute gak la...wakakak... aku tau kamu2 smua mst ade pngalaman menarik time pose2 ni kan tmbah2 time kecik2... ponteng pose la.. maen mercunla.. n mcm2 lg.. so aku pon xterlepas la dr bnda2 tersebut ...

aku cite dr mule b4 g terawikh smpai la aku blk umah.. bile time pose ni.. aku awal2 xde mercun lg.. kamon bdak baek maa..hahaha... tp ade la kwn2 aku yg laen ade mercun terutama bdak zafri tuh.. rambut da kerinting.. mmg muke jahat la..aku je baek...wakakak.. lpas je bukak pose member2 da kumpul kat umah aku.. kitaorg xmo naek beskal nk jln kaki je sbb nk wat projek..wakakka... umah xde la jauh sgt ngan masjid.. dlm 2 km mcm tuh..

projek kitaorg mule2 dari umah smpai ke masjid tuh satu nye ialah menekan loceng umah org.. lpas je tekan loceng umah org patu cabut la lari.. bkn sedas je tekan.. 3 4 kali gak la...hahaha.. patu org tuh kuar tp xde org... bkn smlm je beb kitaorg tekan.. mmg setiap kali terawikh la.. tp kene laen2 umah la.. nnt kantoi plak...wakakakkaka... tp ade la satu umah org kaye ni.. kedekut plak tuh.. kebetulan loceng die boleh tekan dari luar then cakap2.. aku tukang tekan loceng...

' ding dong'

' helo sape tuh?' tnya tuan umah

'umah anda ada bom!!' kate aku buat sore garau2

'bbbboooommmmm!!!!'

zafri tukang on mercun then baling kat halaman umah.. patu ape lg cabut la ..hahahaha.. rase kan org kaye kedekut... wakakakka...

ok abis kisah tuh.. ni cite kat masjid plak.. aku selaku bdak baek terawikh wat 8 jela... duduk blkg2... patu smayang.. time smayang ni la buat perangai bdak2.. bkn aku tapi zafri ni..hahaha...
aku solat skli ngan zafri la..n ade la geng2 aku laen.. so kitaorg ni tukang amin kuat2.. kan baek tuh..hahaha.. patu paling bes bile skodeng pakcik pakai kaen pelekat... hahahah.. bkn nmpak pon.. tp just teka2 jela... tgh2 sujud tuh.. bkn letak dahi kat kapet tp letak dagu sambil skodeng pakcik2..hahaha... kaler itam la.. kaler biru la.. nk manjer2 skit kaler pink...wakakakka...

bkn tuh je.. maen kejar2 dlm tuh.. nyorok2.. mmg da bnyk kali kene marah.. bapak aku kat masjid buat muke xtau.. muke mcm xnk ngaku anak sndr....WAKAKAKAKAKA... then mcm biasala kitorg tggu morey je.. so tukang perabih mknn kitaorg gakla.. abis je terawikh mule balik pengembaraan ke rumah... otw nk blk umah ni nmpak la kumpulan bdak2 kaye.. aku ingt lg name bapak die adnan.. mmg kaye la.. so mercun2 mmg byk..

kire geng2 adnan ni cari pasal ngan kitaorg dlu.. baling2 mercun smua.. panas gakla.. time tuh mmg xde duit kan nk beli so kitaorg buat ape tau.. bile dorg baling mercun kitaorg amik balik then baling kat dorg balik... tp kebykan nye melettup kat tgn sndr la...hahaha... so esok hari nye geng2 bdak2 miskin xbeli mercun tapi beli berus sabut yg wane kelabu tuh.. 20 sen je harga.. beli byk2... klu kamu2 xpenah cube try la beli, bakar then pusing2.. cantek ooo.. tp bahaye gile...

bile perang mule ape lg.. bakar sabut tuh patu lari kat geng adnan then pusing2 kan berus tuh.. siyes bahye gile.. bnda tuh mmg panas.. mmg sape kene baju berlubang2... then mlm tuh mmg kitaorg menang la.. baju mahal2 dorg abis berlubang2.. kite yg miskin ni xpe.. jnji puas hati sbb menang wpon xkuar modal beli mercun...hahahaha.. ok abis cite pasal adnan..

kat umah aku plak aku n zafri sambung maen bunga api n mercun yg saki baki je ade... patu kitaorg suke wat tanglong pakai paper... amik selai paper then setiap penjuru paper tuh dekatkan antara satu ngan laen then pusing2 kat bg mcm melekat.. nnt nmpak mcm ufo la.. then kene bakar serentak setiap penjuru baru la tanglong tuh terbang tggi...

byk lg kot cite aku.. xlarat nk cite da.. sape nk bace pon mst malas...hahaha.. jatuh longkang ade.. kene kejar anjing ade.. kene kejar ngan tuan umah yg kitaorg tekan loceng ade.....mcm2 la.. aku tau korg pon zaman kecik2 mst ade bnda lg bes.. tp aku tgk bdak skrg da xbes kot.. mercun pon mcm xslalu maen.. bapak bosan gile kot bdak2 skrg..patu terlalu manjer.. sian dohhh.. zaman kecik2 xde life.. xde bnda menarik... kamon la hidup ni sekali.. enjoy la setiap detik anda beb..

sempena pose ni aku ucap salam ramadhan.. mnta maaf smua la.. penuhi la ramadhan ngan ibadat .. nasihat kat aku gak...wakakaka.. kat sni byk dugaan woo.. plg penting kite dapat ubah diri kite kepada yg lebih baek.. aminnn... chow ...

gombar kat atas ialah masjid kristal kat tgganu.. aku amik time blk msia arituh.. jln2 same famili.. xlawa pon.. tp nk letak jugak...wakakakak..

' kite tak boleh jadi org laen tapi kite boleh jadi org yg lebih baek ' - Adam

Sunday, 8 August 2010

adakah ini kehidupan?


smua yg berlaku ade sbb nye.. cehh .. transalate ayat kat gmbor boleh la...hahaha... aku bkn ape.. cume biasala manusia ni termasuk aku la kdg2 kite lupe ape yg berlaku pade kite ade hikmahnye.. bkn kdg2.. tp selalu.. bile dpt smthing kite suke mule la kate ini usaha aku tanpa berterima kasih padeNya.. tp bile dpt yg buruk2.. Tuhan la dipersalah kan... itu la manusia.. ape yg kite dpt tuh xkire la baek or buruk ade sbb nye.. Tuhan xnk pape dr kite pon ..Dia nk kite syukur n terima kasih diatas ape saje yg die bg termasuklah musibah..

penah kamu tgk cite bruce almighty tuh... bile pk2 mmg la bapak buruk nye perangai dorg smpai belakon jadi Tuhan.. tp bile kite phm cite tuh betol2 msg cite tuh nk smpai kan mmg berguna.. aku ckp ni bkn la kate aku baek ke ape.. ni nshat diri aku yg xbetol gak la ni...wakakkaka... sekian..


Adakah ini kehidupan?

Hanya tahu merungut bile susah
Hanya tahu menagis bile sedih
Hanya tahu menyombong bile berkuasa
Hanya tahu bermegah bile kaya
Hanya tahu mengutuk bile membenci
Hanya tahu berkawan bile kesunyian

Adakah ini kehidupan?

Hanya ingin kebahgiaan tanpa pengorbanan
Hanya ingin kesenangan tanpa kesusahan
Hanya ingin kekayaan tanpa berusaha
Hanya ingin dihormati tanpa menghormati
Hanya ingin pandai tanpa belajar
Hanya ingin kesempurnaan tanpa kecacatan

Adakah ini kehidupan?

- antibiotik -

Wednesday, 4 August 2010

empty decorations

th joy we had, the pain we share are always on my mind


aku blaja maen gitar lagu ni kat utube.. ade minah mane ntah maen.. sdap gak la.. tq kpd minah itu.. ade video gmbor time aku zaman skolah skli...wakakaka...layannnn...

Empty decorations

D A G
I wake in the dawn to showers of light
A D
moments of emptiness surround
A G
floating away with auras of hope
A
but reality brings me down
D
to the ground
A
what can I do
G
what can I say
A D
I need a place to hide away
A G
Just for a while, just for a smile
A D
just for the life I used to know
D
where every song
A G
was filled with words of love and not with anger
D
where did they go
A
why did they leave me far behind

CHORUS

D A
cause I don't wanna be alone (oh)
G A
living life all on my own (oh)
D
I don't wanna live my life in isolation
A
filled with empty decoration
G A
cause I wanna be with people that I know

who will do the things I do (oh)
making all the dreams come true (oh)
I don't recognize the shadows on my door
although I've seen them all before
D A G A D
Because the only thing I really want is to be with you...

I look at the sky, it looks back at me
I can't hear the silent melodies
I know that I'm here, yet I am lost
blown in cofusion by the breeze
Hiding my face, crying alone
I need to find my way back home
back to the place, the wonderful days
living the life I used to know

where every smile
was born out of love and of sincerity
and every tear of over flowing joy

(chorus)



video

Sunday, 1 August 2010

friendship day???

aku xtau la betol ke tak 1 ogos ni friendship day or tak.. tp dr dlu aku dgr 1 ogos la.. tp aku dgr member laen kate tarikh laen.. xkesahla betol or tak cume ape salah nye kalau sehari dlm setahun kite ucap terima kasih pade kwn2, teman2, sahabat2 kerana sudi terima kite jd kwn dorg.. aku pon upload la gmbor yg berkaitan .. mmg xlawa lgsg.. wakakaa...

cakap pasal member ni.. ape anda phm? mgkin anda2 da jmpa mcm2 perangai member2.. yg pelik2 ade.. yg mkn kwn ade..curik awek ade.. yg bapuk ade.. yg berkira nk mampos pon ade.. yg pasan baek alim konon2 pon ade.. so mcm2 la.. nk cari kwn yg sanggup nanges same2 tuh yg susah tuh.. tp bg aku nk berkwn ni xkesah la die tuh sape.. kwn jela.. die jahat ke anak setan ke anak pak lebai ke.. ade masalah ke ko nk kwn..

kite berkwn xyah la tgk latar belakang die.. istilah kwn bg aku .. kwn jela ngan sape2.. sbb dr korg kwn2 ni la korg dpt byk pengalaman, nasihat, n mcm2 lg la.. bnda2 ni la buat anda2 hidup lg matang n waras...wakakakka... cume if nk berkwn ngan smua org anda mesti la kuat pendirian sbb jgn sesekali terpengaruh.. tuh jela.. cehh ckp senang la..hahaha..

bile nk jadi kan teman ni la baru ko tgk yg masuk kepala.. yg otak rosak mcm aku.. aku cari la teman yg same2 otak rosak gak.. wakakkaka....tp pade mase same kwn jugak ngan bdak laen la..
n bile nk cari sahabat ni la ko kene cari yg sanggup nanges same2 bile suke or duke.. sehidup semati la org kate...wakakak.. bkn yg tgk filem patu nanges same2 tuh bkn la busuttttt...wakakka... terima kasih la kwn2.. kite kwn smpai bile2...wakakakka

hasan, amir dan samim


berbasikal di korea



' kwn itu bkn mcm bola sepak, demi gol kite sanggup tendang bola.. kwn bukan mcm bola keranjang.. demi mata kite sanggup baling bola.. kwn bkn mcm bola hoki, demi markah kite sanggup pukul bola.. tp kwn itu mcm bola rugby, xkire demi ape sampai ke akhir mase kite tetap jage dan berkorban utk lindunginye ' - LOMU

Wednesday, 28 July 2010

bunga-bunga busut

gambor ni aku amik kat ipoh di rumah padori.. time tuh lepas balik dari bukit merah.. mak padori ajak mkn umah die.. so dtg la bersame2 zaim apai ngan kuyu.. sementara lepak2 kat luar umah padori aku pon curi2 la amik gmbor... bukan amik gmbor org daaaa.. amik gmbor bunga.. ape name bunga ni gua xtau... then lpas amik2 gmbor kitorg sentap mkn.. pergh.. mmg sedap la mak padori masak... aku sebagai tetamu yg pemalu pon boleh ilang rase malu utk tambah dlm 3 4 5 kali gak la.. wakakkaka...


gambor di bwah pule same je bunga die ngan bunge dlm blog aku ni title beautifully imperfect cume angle je laen.. aku amik gambor bunga ni kat biopark nagasakit...


gambor bunga di bwah bukan aku yg amik.. tp adek angkat aku daa... name ajwin ajeera...


' walaupon bunga itu bukan sekuntum tapi rase manisnye madu dlm bunga itu tak same dengan kuntum bunga yg laen ' - KUYU

Wednesday, 21 July 2010

boxer

ari isnin lepas jepun cuti sempena hari laut.. so aku ngan bdak2 hingusan laen g la laut utk menyejukkan badan memandangkan suhu kat fukuoka dlm 35 darjah celsius.. lg panas dr msia beb..wakakakak.. skli lagi aku mengelejat kepanasan mcm pacat.. busut.. dlm byk2 gmbor aku dapat la sati gmbor ni.. xla cantek mane tp aku suke...wakakak.. tambah2 aku ni fan brand dockers so aku promote la kat korg....wakakkakaka....dari ujung kaki smpai ujung rambut smua nk dockers.. xjadi model dockers xtau la nk ckp ape ...hahahah...


gambar di bwah ni bukan aku amik tp syamim .. gmbor di amik pade summer tahun lepas... samim mmg superb la amik gmbor .. anda2 boleh tgk blog die kat list blog aku name blog dymi view.. aku bukan curi gmbor ni....hahah.. aku just tmbah quote je kasi cantek skit... tq to samim..


Tuesday, 20 July 2010

bola loba

sempena world cup yg baru je abis aku pon upload la gmbor bola...wakakka... gmbor ni aku amik time family day kat fukuoka.. n aku just tmbah quote dr messi..

Saturday, 17 July 2010

re-u pdrm

reunion ni buat kat pangkor pade tarikh 27-28 hb 2 tahun 2010... so b4 nk buat ni aku ngan member2 aku da rancang awal gak la.. sbb kan aku jauh so pakai grup pdrm kat fb discuss pasal ni...mmg mule2 rancang baek punye la.. so ade yg bg respon ade yg bisu seribu kate ade yg bg respon xkene ngena pon.. cite pasal bola la.. pasal kehitaman la.. kutuk2 la..wakakkak.. asal lu org manyak racist same itu geng2 hindraf pdrm juge?? wakakakka....

mcm2 la bg cadangan tempat.. genting ade, lubuk tupah ade...hahaha... pulau ketam la pulau redang la.. gunung kinabalu la.. last2 ramai2 amik keputusan wat pangkor.. tarikh tersebut pon dipilih sbb ade cuti... so mule2 ramai la mcm nk dtg... kat fb yg kompem 40 org .. xkompem dlm 50 kot.. yg mustahil nk dtg dlm 30 mcm tuh kot.. so agak pening la nk pilih2 resort ..time tuh plak cuti so rmai yg telah ditempah...

ucap time kasih la pade apek penjual sayur.. reza si dahi padang bola tikah si ....korg pk la sndr..wakakak... n ade la beberape hamba Allah yg laen turut membantu utk merealisasi kan impian dan harapan..hahah.. dorg ni la plg byk kontek org pangkor.. kutip duit.. arah org wat keje itu wat keje ini... hahaha... tq a lot la.. aku dari jauh just bg idea skit2 je la..

Alhamdulillah setelah berbagai2 masalah dugaan cabaran yg diterima tp syukur dapat gak re-u ni berjalan.. so jumlah yg datang setelah di kuasa dua kan tggal 40 org.. lupe plak ..re-u ni melibatkan pelajar pmr02 n spm04 ..so campur2 la... pada hari kejadian bdak2 utara ade kumpul umah aku ..bdak2 pompuan ade tumpang umah tikah n rosila... yg mane2 bdak KL mule nk lepak pangkor terus tp xjadi so terus lepak umah aku xtdo smpai esok pg terus bertolak..ade jugak bdak2 kl yg terus ke pangkor..

so pagi b4 ke pangkor mmg meriah la umah aku..ramai2 dtg da mcm raya plak... mak aku plak baek hati kasi minum2 biskut2.. aku ckp mak aku xyah la.. boleh sarapan di pangkor.. tp mak ayah aku berkeras sbb die kate kwn2 aku ni tetamu kan so kene la jamu2 skit mane tau boleh wat menantu..hahahahahah....

sesampai nye kami2 di pangkor ade la beberape org yg sedang tggu di pelabuhan.. siap sound2 aku lagi sbb aku lmbt.. aku ckp kol 8 kumpul..tp aku smpai kol 9.. biasala jnji melayu maaa..hahah .. then da setel bayar smua tiket kapal da beli smua.. tiba b4 nk naek kapal beg hazim plak ilang.. ntah sape la amik.. time tuh mmg da nk masuk kapal pon... so terpaksa beberape org tggal dlu utk mencari .. last2 jmpa gak..

kemudian kami2 diheret naek van ke destinasi... skli da smpai chalet xleh nk check in.. kitaorg smpai ko 11 pagi.. cek in kol 12... da la msia mmg panas kot..so aku mcm menggelejat mcm pacat sbb xbiasa panas2 ni...WAKAKAKAKAAKAK... b4 cek in kami2 pasang dlu banner yg ditempah shelow.. cantek abis.. patu bergambor2 skit.. snap gmbor sndri skit.. patu sembanng2.. then briefing skit ape aktiviti nk wat smua2...

lepas cek in smua terbungkang tdo termasuk aku.. padahal aktiviti stat kol 3.. tp telajak ke kol 330.. bdak2 pompuan smua da kat pantai.. laki hanya beberapa org je.. penat tuh xtdo smlm...wakkaka.. then mule2 stat maen bola tampar patu banana bot.. then ade g kayak, snorkeling, skodeng2 skit2... hahaha... mndi laut sambil jerit OMBAK JAHAT!!!!.... yg laki plak after bgn tdo dlm kol 4 g maen futsal ramai2... kat chalet tuh mmg sedia futsal.. xmndi laut pon maen futsal smpai cacat...

mlm plak ade bbq di pantai.. ketam, kerang, hotdog, udang, sotong kurita, kura2, ayam, kambing, siput, ikan, dan seterus nye.. ade la nasi minyak, buah n air .. mmg nyaman wpon panas.. time2 tuh la masing luah kan perasaan.. cite kisah hidup... suka dan duka, gelak ketawa.. nangis pon ade.. xkurg yg berdating.. cis2..hahaha.. yg laki mcm biasa.. sambung pertaruhan lawan futsal daa.. smpai tgh mlm.. kaki gua pon da cacat ...busut tol..hahaha...

esok pagi b4 balik masing2 cari souvenir.. ..xbyk buat pon aktiviti sbb laki ramai yg tdo.. pompuan jer yg bgn awal... hahaha.. then kemas2.. patu posing terakhir gmbor bg setiap kelas zaman dolu2... mmg meriah la.. wpon ade kekurangan di chalet.. pade aktiviti tp sykur gak la smua nye ok.. baru 1st time kan..

last masalah bile nk balik.. kebetulan time tuh ade perayaan tamil.. so ramai hindu2 mau kuar pulau maybe g sembahyang la kot.. so bile nk naek kapal.. mmg pnjg gile kot beratur... hampir 3 jam gak la stuck... da mcm KL beb..hahaha.... aku xkesah if berhimpit2 tuh awek2 ke tp ni makcik2 dan pakcik2 daaa...wakakakak...bau die punye la harum.. tp aku maen redah gak la.. si Intan siap jerit2 lagi sbb bdak2 ni xde sivik tol...hahaha

last dpt gak naek feri... then da smpai tanah besar ade yg mau balik awal sbb ade hal tertentu xdpt dielak..ade yg nk mkn dlu ramai2.. dekat area parking keta ade satu gerai.. lepak la situ ramai2.. skli order brother tuh da pening sbb ramai sgt... tp air kelape die mmg sedap la.... duit baki dari kumpul setiap sorg tuh aku bayar utk mkn2 tersebut... then da nk mgrb smua nk bersurai.. salam2.. peluk2.. comolot skit...wakakka.. nanges2 skit... kasi touching punyela.. aku mcm biasa la.. phm2 sndr la korg ek...wakakakka..

disni aku nk ucap terima kasih sngt pade yg sudi dtg dari jauh... n siyes aku mnta maaf if byk kesalahan kekurangan n ketidakpuashatian anda2 sepanjang re-u... harap2 re-u akan dtg dpt ramai bleh join.. xde byk masalah lg.. aku melutut aku mnta maaf... kite kwn smpai bile.. luv u all.. tq2.. selamat2!!!

p/s : aku ade record video time re-u tp xleh upload sni sbb file besar sgt..

penulis dan kwn2

puteri2 pdrm

penulis with his second family

Sunday, 11 July 2010

butterfly

gambor ni aku amik kat zoo nagasaki tika aku jln2 pusing pulau kyushu selama 9 hari... life of chasing butterfly tuh aku amik dr lagu weezer tajuk butterfly... aku sertakan skli lirik n chord.. mmg layan la maen gitar... aku da wat cover gitar lagu ni tp suare mcm katak puru so aku malas la nk record2 suare aku...wakakak... tp siyes bes la lagu ni.. sape2 nk cube boleh la try... nk suh aku ajar pon boleh jer...wakakakaka... layannn...

ni chord lagu butterfly by weezer...

VERSE 1
G Em C
Yesterday I went outside
D G
with my mama's mason jar
Em Fill
caught a lovely butterfly
G Em C
When i woke up today
D G
looked in on my fairy pet
Em C Fill
she had withered all away
D
no more sighing in her breast

CHORUS
D G
I'm sorry for what I did
Em C
I did what my body told me to
D G
I didn't mean to do you harm
G7 C D
Every time I pin down what I think I want
G Fill C
it slips away - the goal slips away

VERSE 2
G Em C
Smell you on my hands for days
D G
I can't wash away your scent
Em fill
If I'm dog then you're bitch
G Em C
I guess you're as real as me
D G
maybe I can live with that
Em C
maybe I need fantasy
Fill D
Life of chasing butterfly
--Chorus--

VERSE 3
G Em C
I told you I would return
D G
when the robin make his nest
G Em C
but I ain't never coming back
G Em C
I'm sorry, I'm sorry, I'm sorry