Monday, 30 August 2010

projek cucur udang

tiap2 ramadhan ari ahad akan ade iftar kat masjid fukuoka.. setiap mggu laen2 negara akan sponsor.. so smlm warga msia ngan bisnesman pakistan bergabung tenaga buat iftar.. warga msia just buat kuih2 je.. pakistan die sediakan mknn berat.. so rancang nk buat cucur udang la..aku ditugas kan kene wat cucur utk 300 org... perghh... penat kottt....

so ari sabtu aku g rempit ngan bini kedua aku beli brg2.. udang 14 paket... satu paket dlm 12 ekor udang.. beli tepung, daun kucai, karot, bwang besar n tauge.. patu nk kasi kemabng tepung tuh aku beli gak yeast.. ni resepi bkn aku punye la.. ni resepi senior aku then die turun kat aku patu aku tambah2 skit...

mlm sabtu mule la proses nk potong2.. tenaga kerja ade 3 org je,, abg nuri ngan abg bad patu aku.. mule ingt nk bancuh terus cucur tp takut tggu esok pagi basi plak kang... so decide mlm tuh just potong2 jela... ngan buat sos.. kitaorg wat keje smpai ke sahur.. kol 530 baru aku dpt tdo.. patu kol 7 pagi gak aku kene bangun sbb nk bancuh... ngantuk gile beb...wkaakka...

so campur la smua bhn2 yer cik akak kedalam bekas besar.. ngan air, garam, n aku tambah jintan manis,jintan putih, serbuk ketumbar n serbuk lada putih nk kasi rempah skit.. aku buat utk 3 kg tepung.. so aku bajet2 la garam dlm 5 sudu besar...paling penat bile aku nk kaco tepung tuh ngan air.. lenguh tgn siot...hahahah...

patu perap selama 2 jam tggu tepung kembang... then goreng bile minyak sudah panas...sehari tuh penat gile.. da la tido kejap ... abis jer goreng terus ke masjid nk packing dlm bekas plastik.. Alhamdulillah bile je bukak pose aku terus rase cucur takut2 tawar or masin.. sekali makan.. perghh.. siyesss sedap ...hahahaha puji sendiri punye masakan...wakakakak... sos pon boleh tahan... mmg masyuk la.. mlm tuh gak mmg abis la cucur...hati gua mmg gembira n syukur gak la sbb bg pak2 arab indon bangla kasi gua punye air tangan ni...hahahahah...


mlm tuh dpt la mkn beriani pakistan wpon xckup..hahaha.. patu xmasak lg.. patu tawar plak tuh.. syukur jela..org pakistan tuh masak xckup kot..salah bajet.. patu dgr cite ade la mak2 arab ni die amik mknn yang da berbungkus patu smpan dlm handbag la.. dlm jubah la.. slmt xsimpan dlm baju kecik die...hahahah... geram pon adela.. sbb tggu lame gile nasi baru nk masak..ramai yg balik awal sbb lame sgt menunggu nasi nk siap.. disebabkan bln pose so aku sabor jela ngan org2 pakistan ni...mlm ahad aku dah terbungkang tido..mane tak nye.. tido 2 jam je..xpe2.. jnji ikhlas...biarkan aku rase bahgie sbb aku nk tido ...hahahaha...so terima kasih kpd sape2 yg terlibat utk menjaya kan projek cucur.. terutama abg nuri kerana sponsor smua2 bahan...


jgn terlalu cair or pekat...kene likat2 skit...wakkaka


mcm ni boleh bukak gerai ni


utamakan kebersihan dan keselamatan

Monday, 23 August 2010

senyum

tup tap da hampir separuh bulan kite pose... bdak2 fukuoka ni da ramai balik.. so tggal aku sorg2 jage pulau kyushu.. busut sungguh.. oleh kerana lab aku mcm busut so ade la keje skit aku keje wat n xdpt blk msia.. aku pon xtau asal mcm nk raye plak cuti ni.... ni sudah hampir 4 kali la kot aku raye kat negara org... plg sedeh sbb undergrade tggal aku sorg je.. so aku dok lepak ngan bapak2 ibu2 je la.. sembang pon cite hal org besar... hal kawen la.. hal umah tgga la.. last punye topik bapak2 tnya aku bile mau kawen.. aku pon jawab bile smpai jodoh...wakakakka

aku da bosan tahap kronik hnya ditemani oleh bunyi riang2, cengkerik n kejap2 bunyik nyamuk....hahaha.... aku pon maen belasah tulis pasal topik ni.. buta idea la beb.. papehal pon sape2 yg bace mane tau dpt inspirasi n pengajaran ke.. dpt pahle aku..hahahaha...

cakap pasal senyum aku paling bengkek bile ade manusia buat muke kerek.. da la xensem patu sepanjang mase buat muke cuka.. tgh2 majlis ke tgh2 org ramai ke nk buat muke masam.. ape busut nye ko.. org laen xde cari pasal pon ngan ko tp ko nk wat muke mcm aku nk sepak je...even ko ade masalah pape pon.. senyum sudah.. ape la ssh nye.. kamu2 ingt lagu senyum zaman2 apollo rota tuh tak lg?? skrg ni da xde kot lagu tuh.. aku ade cari chord lagu tuh ngan senior aku name hasan tp da hilang la.. cis toll...hahhaah...

ape jue ko ade masalah.. hadapi lah ngan tenang, gembira dan wakakakakka...



` org yg murah tersenyum dalam mengharungi hidup ini bkn saje org yg paling mampu membahagiakan diri sndri, tapi juga org yg paling mampu berbuat, org yg paling sanggup memikul tggjawab, org yg paling tahan menghadapi kesusahan dan memecahkan masalah, dan org yg paling bersungguh mengusahakan hal2 yg mendatangkan manfaat bg dirinya dan org laen ` - AHMAD AMIN


` ukiran paling cantek Tuhan cipta utk manusia ialah senyuman ` - APAI


pepatah cine ade mengatakan :

` Jika kamu inginkan kebahgiaan dlm seminit, berilah senyuman. Jika kamu ingin kan kebahagiaan dlm sejam, tido la seketika. Jika kamu inginkan kebahgiaan dalam sehari, pergilah memancing. Jika kamu ingin kan kebahgiaan dlm seminggu, pergilah melancong. Jika kamu ingin kebahagiaan dlm sebulan pergilah mencari ilmu. Jika kamu ingin kan kebahgiaan dlm setahun, pergilah kepangkuan keluargamu dan jika kamu ingin kebahgiaan selama lamanye pergilah membahgiakan org org laen `

petikan dari IP MAN adek kepada Yong Tau FOO abg kepada Fei Mau ayah kepada Tau Foo Faa yg mempunyai shoping kompleks Yip Fong di ipoh....wakkaakkaka


Monday, 16 August 2010

tasbih

memandangakan bln pose ni so letak la gmbor Islamik skit...wakakka...gambor ni aku amik time kat msia otw aku dari kl nk blk ipoh same parents aku daa... xsilap aku kat masjid tanjung malim .. if kamu2 ikot jlan lame boleh tau la kot... sementara aku tggu parents aku abis solat aku pon terjmpa la tasbih ni tergantung kat luar masjid.. snap satu due pic.. then aku cari hadis yg sesuai patu letak kat gmbor ni...


Tuesday, 10 August 2010

puasa

memandangkan esok pose so aku nk cite la pasal pose skit..pose kat jepun ni same la ngan kat msia cume mase je berbeza...wakakka..itu smua org tahu la busut.. cume kat sni tgh summer so agak penat skit.. tp ok je.. cume plg xbes pose sni ialah xde bazar ramadhan.. kene masak sndr daaa...wakakak...

aku nk cite pose aku zaman kecik2 ala cute2 gitu..skrg masih cute gak la...wakakak... aku tau kamu2 smua mst ade pngalaman menarik time pose2 ni kan tmbah2 time kecik2... ponteng pose la.. maen mercunla.. n mcm2 lg.. so aku pon xterlepas la dr bnda2 tersebut ...

aku cite dr mule b4 g terawikh smpai la aku blk umah.. bile time pose ni.. aku awal2 xde mercun lg.. kamon bdak baek maa..hahaha... tp ade la kwn2 aku yg laen ade mercun terutama bdak zafri tuh.. rambut da kerinting.. mmg muke jahat la..aku je baek...wakakak.. lpas je bukak pose member2 da kumpul kat umah aku.. kitaorg xmo naek beskal nk jln kaki je sbb nk wat projek..wakakka... umah xde la jauh sgt ngan masjid.. dlm 2 km mcm tuh..

projek kitaorg mule2 dari umah smpai ke masjid tuh satu nye ialah menekan loceng umah org.. lpas je tekan loceng umah org patu cabut la lari.. bkn sedas je tekan.. 3 4 kali gak la...hahaha.. patu org tuh kuar tp xde org... bkn smlm je beb kitaorg tekan.. mmg setiap kali terawikh la.. tp kene laen2 umah la.. nnt kantoi plak...wakakakkaka... tp ade la satu umah org kaye ni.. kedekut plak tuh.. kebetulan loceng die boleh tekan dari luar then cakap2.. aku tukang tekan loceng...

' ding dong'

' helo sape tuh?' tnya tuan umah

'umah anda ada bom!!' kate aku buat sore garau2

'bbbboooommmmm!!!!'

zafri tukang on mercun then baling kat halaman umah.. patu ape lg cabut la ..hahahaha.. rase kan org kaye kedekut... wakakakka...

ok abis kisah tuh.. ni cite kat masjid plak.. aku selaku bdak baek terawikh wat 8 jela... duduk blkg2... patu smayang.. time smayang ni la buat perangai bdak2.. bkn aku tapi zafri ni..hahaha...
aku solat skli ngan zafri la..n ade la geng2 aku laen.. so kitaorg ni tukang amin kuat2.. kan baek tuh..hahaha.. patu paling bes bile skodeng pakcik pakai kaen pelekat... hahahah.. bkn nmpak pon.. tp just teka2 jela... tgh2 sujud tuh.. bkn letak dahi kat kapet tp letak dagu sambil skodeng pakcik2..hahaha... kaler itam la.. kaler biru la.. nk manjer2 skit kaler pink...wakakakka...

bkn tuh je.. maen kejar2 dlm tuh.. nyorok2.. mmg da bnyk kali kene marah.. bapak aku kat masjid buat muke xtau.. muke mcm xnk ngaku anak sndr....WAKAKAKAKAKA... then mcm biasala kitorg tggu morey je.. so tukang perabih mknn kitaorg gakla.. abis je terawikh mule balik pengembaraan ke rumah... otw nk blk umah ni nmpak la kumpulan bdak2 kaye.. aku ingt lg name bapak die adnan.. mmg kaye la.. so mercun2 mmg byk..

kire geng2 adnan ni cari pasal ngan kitaorg dlu.. baling2 mercun smua.. panas gakla.. time tuh mmg xde duit kan nk beli so kitaorg buat ape tau.. bile dorg baling mercun kitaorg amik balik then baling kat dorg balik... tp kebykan nye melettup kat tgn sndr la...hahaha... so esok hari nye geng2 bdak2 miskin xbeli mercun tapi beli berus sabut yg wane kelabu tuh.. 20 sen je harga.. beli byk2... klu kamu2 xpenah cube try la beli, bakar then pusing2.. cantek ooo.. tp bahaye gile...

bile perang mule ape lg.. bakar sabut tuh patu lari kat geng adnan then pusing2 kan berus tuh.. siyes bahye gile.. bnda tuh mmg panas.. mmg sape kene baju berlubang2... then mlm tuh mmg kitaorg menang la.. baju mahal2 dorg abis berlubang2.. kite yg miskin ni xpe.. jnji puas hati sbb menang wpon xkuar modal beli mercun...hahahaha.. ok abis cite pasal adnan..

kat umah aku plak aku n zafri sambung maen bunga api n mercun yg saki baki je ade... patu kitaorg suke wat tanglong pakai paper... amik selai paper then setiap penjuru paper tuh dekatkan antara satu ngan laen then pusing2 kat bg mcm melekat.. nnt nmpak mcm ufo la.. then kene bakar serentak setiap penjuru baru la tanglong tuh terbang tggi...

byk lg kot cite aku.. xlarat nk cite da.. sape nk bace pon mst malas...hahaha.. jatuh longkang ade.. kene kejar anjing ade.. kene kejar ngan tuan umah yg kitaorg tekan loceng ade.....mcm2 la.. aku tau korg pon zaman kecik2 mst ade bnda lg bes.. tp aku tgk bdak skrg da xbes kot.. mercun pon mcm xslalu maen.. bapak bosan gile kot bdak2 skrg..patu terlalu manjer.. sian dohhh.. zaman kecik2 xde life.. xde bnda menarik... kamon la hidup ni sekali.. enjoy la setiap detik anda beb..

sempena pose ni aku ucap salam ramadhan.. mnta maaf smua la.. penuhi la ramadhan ngan ibadat .. nasihat kat aku gak...wakakaka.. kat sni byk dugaan woo.. plg penting kite dapat ubah diri kite kepada yg lebih baek.. aminnn... chow ...

gombar kat atas ialah masjid kristal kat tgganu.. aku amik time blk msia arituh.. jln2 same famili.. xlawa pon.. tp nk letak jugak...wakakakak..

' kite tak boleh jadi org laen tapi kite boleh jadi org yg lebih baek ' - Adam

Sunday, 8 August 2010

adakah ini kehidupan?


smua yg berlaku ade sbb nye.. cehh .. transalate ayat kat gmbor boleh la...hahaha... aku bkn ape.. cume biasala manusia ni termasuk aku la kdg2 kite lupe ape yg berlaku pade kite ade hikmahnye.. bkn kdg2.. tp selalu.. bile dpt smthing kite suke mule la kate ini usaha aku tanpa berterima kasih padeNya.. tp bile dpt yg buruk2.. Tuhan la dipersalah kan... itu la manusia.. ape yg kite dpt tuh xkire la baek or buruk ade sbb nye.. Tuhan xnk pape dr kite pon ..Dia nk kite syukur n terima kasih diatas ape saje yg die bg termasuklah musibah..

penah kamu tgk cite bruce almighty tuh... bile pk2 mmg la bapak buruk nye perangai dorg smpai belakon jadi Tuhan.. tp bile kite phm cite tuh betol2 msg cite tuh nk smpai kan mmg berguna.. aku ckp ni bkn la kate aku baek ke ape.. ni nshat diri aku yg xbetol gak la ni...wakakkaka... sekian..


Adakah ini kehidupan?

Hanya tahu merungut bile susah
Hanya tahu menagis bile sedih
Hanya tahu menyombong bile berkuasa
Hanya tahu bermegah bile kaya
Hanya tahu mengutuk bile membenci
Hanya tahu berkawan bile kesunyian

Adakah ini kehidupan?

Hanya ingin kebahgiaan tanpa pengorbanan
Hanya ingin kesenangan tanpa kesusahan
Hanya ingin kekayaan tanpa berusaha
Hanya ingin dihormati tanpa menghormati
Hanya ingin pandai tanpa belajar
Hanya ingin kesempurnaan tanpa kecacatan

Adakah ini kehidupan?

- antibiotik -

Wednesday, 4 August 2010

empty decorations

th joy we had, the pain we share are always on my mind


aku blaja maen gitar lagu ni kat utube.. ade minah mane ntah maen.. sdap gak la.. tq kpd minah itu.. ade video gmbor time aku zaman skolah skli...wakakaka...layannnn...

Empty decorations

D A G
I wake in the dawn to showers of light
A D
moments of emptiness surround
A G
floating away with auras of hope
A
but reality brings me down
D
to the ground
A
what can I do
G
what can I say
A D
I need a place to hide away
A G
Just for a while, just for a smile
A D
just for the life I used to know
D
where every song
A G
was filled with words of love and not with anger
D
where did they go
A
why did they leave me far behind

CHORUS

D A
cause I don't wanna be alone (oh)
G A
living life all on my own (oh)
D
I don't wanna live my life in isolation
A
filled with empty decoration
G A
cause I wanna be with people that I know

who will do the things I do (oh)
making all the dreams come true (oh)
I don't recognize the shadows on my door
although I've seen them all before
D A G A D
Because the only thing I really want is to be with you...

I look at the sky, it looks back at me
I can't hear the silent melodies
I know that I'm here, yet I am lost
blown in cofusion by the breeze
Hiding my face, crying alone
I need to find my way back home
back to the place, the wonderful days
living the life I used to know

where every smile
was born out of love and of sincerity
and every tear of over flowing joy

(chorus)



video

Sunday, 1 August 2010

friendship day???

aku xtau la betol ke tak 1 ogos ni friendship day or tak.. tp dr dlu aku dgr 1 ogos la.. tp aku dgr member laen kate tarikh laen.. xkesahla betol or tak cume ape salah nye kalau sehari dlm setahun kite ucap terima kasih pade kwn2, teman2, sahabat2 kerana sudi terima kite jd kwn dorg.. aku pon upload la gmbor yg berkaitan .. mmg xlawa lgsg.. wakakaa...

cakap pasal member ni.. ape anda phm? mgkin anda2 da jmpa mcm2 perangai member2.. yg pelik2 ade.. yg mkn kwn ade..curik awek ade.. yg bapuk ade.. yg berkira nk mampos pon ade.. yg pasan baek alim konon2 pon ade.. so mcm2 la.. nk cari kwn yg sanggup nanges same2 tuh yg susah tuh.. tp bg aku nk berkwn ni xkesah la die tuh sape.. kwn jela.. die jahat ke anak setan ke anak pak lebai ke.. ade masalah ke ko nk kwn..

kite berkwn xyah la tgk latar belakang die.. istilah kwn bg aku .. kwn jela ngan sape2.. sbb dr korg kwn2 ni la korg dpt byk pengalaman, nasihat, n mcm2 lg la.. bnda2 ni la buat anda2 hidup lg matang n waras...wakakakka... cume if nk berkwn ngan smua org anda mesti la kuat pendirian sbb jgn sesekali terpengaruh.. tuh jela.. cehh ckp senang la..hahaha..

bile nk jadi kan teman ni la baru ko tgk yg masuk kepala.. yg otak rosak mcm aku.. aku cari la teman yg same2 otak rosak gak.. wakakkaka....tp pade mase same kwn jugak ngan bdak laen la..
n bile nk cari sahabat ni la ko kene cari yg sanggup nanges same2 bile suke or duke.. sehidup semati la org kate...wakakak.. bkn yg tgk filem patu nanges same2 tuh bkn la busuttttt...wakakka... terima kasih la kwn2.. kite kwn smpai bile2...wakakakka

hasan, amir dan samim


berbasikal di korea



' kwn itu bkn mcm bola sepak, demi gol kite sanggup tendang bola.. kwn bukan mcm bola keranjang.. demi mata kite sanggup baling bola.. kwn bkn mcm bola hoki, demi markah kite sanggup pukul bola.. tp kwn itu mcm bola rugby, xkire demi ape sampai ke akhir mase kite tetap jage dan berkorban utk lindunginye ' - LOMU